O wat erg, alweer een Muiderberg

Taktische tips 14: O wat erg, alweer een Muiderberg

Kijk, dat we bij een club zitten waar gezelligheid het belangrijkste is, da’s mooi. We kletsen wat, informeren naar de laatste beslommeringen, drinken er wat bij, enzovoorts. Maar bij het bridgen zelf hoeven we natuurlijk niet zo lief voor elkaar te zijn. We zijn er niet om het elkaar gemakkelijk te maken. Wie wel eens met een leuke opening in zijn handen een preëmptief 3 bod voor zijn kiezen heeft gekregen, zal kunnen beamen dat niet alles in het leven altijd een eitje is.

Er zijn heel veel mogelijke biedingen die voornamelijk bedoeld zijn om het de tegenstander moeilijk te maken. Naast de natuurlijke 3-openingen wordt bij ons regelmatig de zogenaamde Multi gehanteerd: 2 belooft een zwak spel met een 6 kaart hoog. Sommigen van ons bezitten een nog vervelender wapen, de zogenaamde Muiderberg opening. Met zo’n 6 tot 10 punten, precies een 5-kaart hoog en minimaal een 4-kaart laag, kun je 2/ (de hoge kleur dus) bieden. Deze opening is een Nederlandse vinding uit de tachtiger jaren en was geïnspireerd op Poolse openingen met twee 5-kaarten. Deze kaarten bijvoorbeeld zou je zonder probleem met een Muiderberg 2 kunnen openen:

HVB85 86 AT85 53
HVB85 8 865 T953
HB853 86 85 HV53
VB852 8 AT65 853

En met deze kaarten zou ik niet-kwetsbaar ook 2 openen:

5 HB863 VT982 53
5 HB863 BT92 V43

Ja maar, zult U zeggen, is dat dan niet bloedlink? Okay, een Muiderberg opening is niet voor watjes. Je kunt af en toe lelijk op je bek gaan. Maar daar staat tegenover dat je regelmatig uit het niets zomaar een topscore haalt, want je zet de tegenstander behoorlijk onder druk.

Hoe gaat het verder na zo’n Muiderberg? Het belangrijkste is dat de partner van de openaar nu de baas in de bieding is. De openaar zelf is zo’n beetje uitgeboden, hij mag alleen op vraagbiedingen van zijn partner wat antwoorden. Wat kan die partner allemaal doen? Nou, vooral en meestal gewoon passen. De tegenstander zoekt het verder maar uit. Dat doe je bijvoorbeeld na 2 met:

52 VB986 T52 H53
A5 VB986 BT2 H53

In de kategorie “redden wat er te redden valt” kun je 3 bieden als de geboden kleur je absoluut niet bevalt en je beide lage kleuren hebt. Na 2 doe je dat wijselijk met:

5 VB62 T952 H853
5 AVB6 BT92 H853

Partner moet corrigeren naar 3 als ruiten zijn tweede kleur is. Bij andere rampenscenario’s bied je de andere hoge kleur als je die hebt en geen alternatief ziet. Na 2 hoop je maar dat 3 een beter contract is met:

HVB8762 T65 875

Na 2 is misschien 2 wel een beter alternatief met:

HVB985 2 AT8 853

Leuker wordt het als je de kleur van je partner kunt steunen. Hier is de Muiderberg op zijn sterkst. Na 2 verhoog je naar 3 met uiteenlopende kaarten als:

T985 762 T6 8753
A97 H62 HT6 B753

of zelfs 4 met:

BT985 762 6 8753
AH972 H62 6 H753

In elk bovenste geval zit je de tegenstander dwars die dik een manche moeten kunnen halen, in elk onderste geval heb je zelf uitstekende maakkansen. En de tegenstander mag op hoog nivo uitzoeken wat er aan de hand is. Zet de EHBO-kist maar klaar, want hier gaan ongelukken gebeuren!

Deze antwoorden zijn allemaal tamelijk natuurlijk en liggen erg voor de hand. Er zijn nog twee andere mogelijkheden voor de partner en die zijn conventioneel. Met 3 vraagt hij naar de sterkte van de openaar. Is die maximaal dan springt de openaar naar 4/, anders zegt hij rustig 3/. Dit is een typische 3 kaart na een 2 opening:

A97 H6 HT62 A753

Met schoppensteun en een fit ergens in de lage kleuren ben je tegenover een maximale hand erg kansrijk. Als de partner een ruime opening heeft kan hij verder informeren naar de hand van de openaar met 2SA. Dit doe je bijvoorbeeld met:

A9 HV63 HVBT62 5

Met ruiten als tweede kleur bij de openaar is 5 een mogelijkheid, met klaveren als tweede kleur is wellicht 3SA of 4 te maken. De klassieke antwoorden van de openaar op 2SA zijn:

Maar deze vormen een goed alternatief:

Goed, de voordelen zijn duidelijk. Met Muiderberg zet je je tegenstander onder grote druk. Er zijn voldoende mogelijkheden om zelf op manche-onderzoek uit te gaan, je hebt het initiatief bij de strijd om de deelscore, de tegenstander kan regelmatig uit een manche gehouden worden of juist gemakkelijk te hoog terecht komen. Kortom, hallelujah, praise the Muiderberg? Nou ja, er zijn ook nadelen. Ten eerste geef je de standaard 2/ opening op (8 à 9 speelslagen). Gezien de frequentie van zo’n opening en het feit dat je die in de 2/-opening kunt stoppen is dat niet zo’n groot bezwaar. Vervelender is dat de verdeling van de Muiderberg-openaar aardig bekend is. Dat maakt het af- en tegenspelen voor de tegenstander over het algemeen eenvoudiger. Vaak zal de openaar zelf spelen zodat de relatief onbekende dummy op tafel komt. En mogelijk het grootste bezwaar is dat je zelf nog wel eens je kop stoot in een te hoog contract. Daar moet je als paar wel tegen kunnen samen.

Het leuke van de Muiderberg-opening is dat hij nogal eens voorkomt. Je kunt hem gemiddeld zo ongeveer één keer per avond gebruiken. Dat is best handig, want zo doe je er vrij snel ervaring mee op. De Muiderberg is ook niet echt gevoelig voor vergissingen, de hele conventie is tamelijk natuurlijk met eigenlijk als enige uitzondering het kunstmatige 3 bod (limietbod in de geopende kleur). Van tussenbiedingen van de tegenstander heb je over het algemeen weinig last. Een van de lastigste punten is nog als de tegenstander op 3-nivo tussenbiedt terwijl de partner eigenlijk 2SA (ruime opening) had willen bieden. Je zou dan bijvoorbeeld doublet kunnen bieden. Aan de andere kant is het ook geen slechte afspraak om in dit soort situaties strafdoubletten te hanteren.

Mocht je de conventie willen gaan spelen, dan moet je hem uiteraard wel alerteren. Ook de 2SA, 3 en 3 antwoorden moeten gealerteerd worden, evenals de antwoorden op 2SA. Als je afwijkt van de verdeling, dan mag je het woord Muiderberg niet meer laten vallen. Een zeskaart hoog is absoluut verboden, een zeskaart laag mag overigens gerust.

Ik ga hier geen tip geven om de Muiderberg-opening in het biedsysteem op te nemen. Dit hangt veel te veel van je eigen voorkeur af. Goed bieden en spelen zijn veel belangrijker. En stel je voor dat iedereen tegen ons de Muiderberg zou gaan hanteren? Dat zou knap irritant zijn! Want wat doe je eigenlijk tegen deze vervelende opening? De biedruimte is zeer beperkt. Daarom vind ik dat je alleen met een degelijke opening het strijdperk mag betreden. Anders kan je partner niet meer inschatten hoe sterk je samen bent. Kortom, de geringe biedruimte gebruik je voor manche- of zelfs slam- onderzoek. Als je daarbij uiteindelijk in een deelscore belandt, vind je dat niet erg, maar het is niet het uitgangspunt.

Een redelijk schema is bijvoorbeeld:

Bij al deze biedingen geldt dat je je hand nu eenmaal lastig nauwkeurig kunt aangeven. Je moet dus vaak improviseren en compromissen sluiten.

Mijn taktische tip 24 luidt dan ook: Zorg voor goede afspraken tegen preëmptieve biedingen. Die hoeven niet ingewikkeld te zijn, maar zorg wel dat je op één golflengte met je partner zit. De krappe biedruimte moet je zo nuttig mogelijk gebruiken.

Zo, dit was een berg theorie. Hoe gaat het in de praktijk? Net toen ik dit artikel aan het schrijven was kwamen er op een dinsdagavond drie spellen langs waar je wellicht met een Muiderberg kon openen. Ik speelde samen met Walrick. Dit was de eerste, met Oost gever en niemand kwetsbaar:

Noord (Joost)
T2
AB65
T92
HB96
West (Nel) Oost (Sjef)
AHB9 87
HV84 T72
V84 AH753
43 752
Zuid (Walrick)
V6543
93
B
AVT8

Oost paste en Walrick opende als Zuid 2: Muiderberg. Nel zat met 15 punten natuurlijk in een lastig parket. Zowel 2SA als doublet komen in aanmerking, maar ze besloot uiteindelijk te passen. Dat deed Noord ook, maar verrassend genoeg kwam Sjef nog als Oost in de bieding met 3. Daarna had Nel niet veel moeite om er 3SA van te maken. Na Sjef’s 3 bod was het voor mij niet moeilijk om te raden wat Walrick’s lage kleur was en zo konden we al direct de eerste 4 klaverenslagen oprapen, waarna een kleine harten vanuit Zuid direct een einde maakte aan de maakmogelijkheden. Uiteindelijk ging 3SA -3 voor een top voor NZ. Een topprestatie voor de Muiderberg dus? Nou, daar is nog wel wat op af te dingen. Als Sjef gepast had, dan had Walrick 2 mogen spelen. Geen pretje, want dat gaat kansloos 2 down, maar wel een score van 83%! Als Nel besluit doublet te zeggen, dan eindigt het waarschijnlijk in 3 voor OW wat normaal gesproken wordt gemaakt. Dat levert 67% op voor NZ. En als Nel 2SA zegt, dan zie ik Sjef nog wel 3SA knallen. Maar niet met hetzelfde resultaat, want ik raad dan Walrick’s tweede kleur niet goed. Dan heeft 3SA zelfs maakkansen als Noord bijvoorbeeld met schoppen uitkomt, wat resulteert in een top voor OW. OW scoren nog het best als ze rustig 1 SA mogen spelen. Dit werd in de praktijk met 1 tot 3 overslagen gehaald.

Twee spellen later dit, met West als gever en OW kwetsbaar:

Noord (Joost)
B64
T9642
H
V652
West (Nel) Oost (Sjef)
V853 AHT
A8 HV73
84 A7532
AB984 6
Zuid (Walrick)
972
B5
VBT96
H73

West past en ik had als Noord qua verdeling en punten een Muiderberg-opening. De kwetsbaarheid was gunstig, maar de punten zaten eigenlijk in de verkeerde kleuren. Toch maar gepast en via 1 - 1 - 2 (reversed) kwamen OW netjes in 3SA, waarin simpel 9 slagen werden gehaald. Toch nog 58% voor ons, want twee paren haalden een overslag. Wat zou er gebeurd zijn als ik 2 had geopend? Na 2SA van Oost waren OW alsnog in 3SA uitgekomen. Als we 2 hadden mogen spelen dan hadden we 4 à 5 slagen gehaald. Ongedoubleerd goed voor 83%, gedoubleerd goed voor een nul. Maar tenzij je doublet van Oost als strafdoublet speelt, is het moeilijk om daar in te eindigen.

Tenslotte speelden we een paar ronden later als OW tegen Harrie en Riki met niemand kwetsbaar en West als gever:

Noord (Harrie)
72
V632
H42
HT53
West (Walrick) Oost (Joost)
B9843 H5
7 ABT8
AV853 T976
86 B74
Zuid (Riki)
AVT6
H954
B
AV92

Walrick opent 2 en er wordt verder gepast. Met name de pas van Zuid met 16 punten is opmerkelijk. Het contract eindigde in -3, wat ons 33% opleverde. Een goede pas van Zuid dus! Alternatieven voor Zuid waren 2SA (maar dat vond Riki met blote ruiten boer niet echt lekker) of doublet. Het zou dan in 2SA, 3 of zelfs 4 kunnen eindigen. Moeilijk in te schatten wat dat als resultaat zou opleveren. Met wat ongelukkig afspel kunnen 2SA en 3 down, terwijl je met glazen kaarten ook wel 4 kunt maken. In de praktijk werd éénmaal 4 gemaakt, éénmaal 3 gemaakt en gingen 3 paren 1 of 2 down in een hartencontract. Één keer ging 2 gedoubleerd 2 down, wat de tweede prijs voor NZ opleverde.

Al met al: Het bridge is niet altijd fraai, maar een Muiderbergse twee is nooit saai!