Denksport

Taktische tips 9: Denksport

Het zal jullie vast niet ontgaan zijn, maar het kan misschien geen kwaad om het na de vakantie nog maar eens een keer te melden: Bridgen is een denksport. En dat betekent dat het spel nogal eens onderbroken wordt door allerlei pauzes, waarin de nodige grijze hersencellen zo’n beetje een hele Tour de France in het hoofd afleggen om de eigenaar zo goed mogelijk te laten spelen. Dat kan af en toe erg irritant zijn voor de andere spelers, zeker als ze het zicht op de etappe een beetje kwijt zijn, of zich überhaupt niet interesseren voor wielrennen.

Om een beetje begrip te kweken voor die soms onbegrijpelijke denkpauzes zal ik een voorbeeld geven waar je in sommige gevallen allemaal over kunt nadenken. Een soort antwoord op de klassieke (en overigens idiote) vraag: “Wat ging er door je heen?”.

Noord is deler, NZ zijn kwetsbaar en je raapt als Zuid de volgende kaart op:

8
AVT82
V72
VB53

Je hebt 11 punten en een vijfkaart harten. Noord en Oost passen. Uiteraard open je op derde hand 1. West volgt met 1, je maat springt naar 3. Oost past weer en jij mag beslissen of het 4 wordt of niet. Dat is niet gemakkelijk, vóór 4 pleit de verdeling, tégen 4 het gebrek aan puntenkracht, het gebrek aan hoge honneurs en het feit dat achter je de sterkste tegenstander lijkt te zitten. Je besluit uiteindelijk maar te passen. West komt uit met klaveren 7 en je maat legt zijn kaart neer. Tijd om de hersencellen te gaan raadplegen:

VB
B943
H86
A842

8
AVT82
V72
VB53

Wat leggen we in Noord, de Aas of een kleintje? Ho ho, laten we eerst het contract eens gaan bekijken. Je hebt 1 schoppenverliezer, 0 tot 1 hartenverliezers, 1 of 2 ruitenverliezers en 1 of 2 klaverenverliezers. In totaal dus 3 tot 6 verliezers. Ben je blij met je contract? Hmm, gaat wel. Als je zelf de ruiten moet aanvallen, zal je vrijwel altijd twee slagen verliezen en aan die schoppenverliezer valt ook niet te ontkomen. Meestal zul je 1 klaverslag missen, tenzij je heel veel mazzel (0) of heel veel pech hebt (2). Het contract lijkt al met al zo’n beetje om de positie van harten Heer te gaan, dus als de tegenstander niet al te opzichtig in de fout gaat, heb je zo’n 50% kans.

Nou, wordt het de Aas of een kleintje? Ho ho, laten we eens wat speelwijzes bekijken.

1) We kunnen de klaveren uitkomst duiken en later het snit in de harten nemen.
2) We kunnen direct klaveren Aas nemen en dan het snit op de harten Heer.
3) We kunnen de klaveren uitkomst duiken en later harten Aas en harten na spelen.
4) We kunnen direct klaveren Aas nemen, dan harten Aas en harten na.

Als het snit in de harten lukt, willen we als het kan het snit nog eens herhalen (harten 3-1) en dat betekent dat we twee entrees nodig hebben in de dummy. Naast klaveren Aas is dat hooguit ruiten Heer. Dus is het de vraag of dat lukt en daarbij moet je dus zelf de ruiten aanvallen, wat je liever niet doet. Lastig, lastig.

Affijn, klaveren Aas of een kleintje? Ho ho, laten we eens naar de uitkomst kijken. Klaveren 7, dat is op zich een beetje rare kaart. Uiteindelijk heeft West met 1 gevolgd, dus waarom komt hij niet met schoppen? Nee, die klaveren is verdacht, zou het een singleton zijn? Dat zou zo maar kunnen, en dan wordt het misschien wel een linke boel om de klaveren uit te laten lopen naar de Heer van Oost. Voor je het weet, heb je een introever aan je broek, en misschien zelfs wel twee.

Dus, doen we klaveren Aas? Ho ho, laten we eens gaan kijken wat andere paren met deze kaart geboden zouden hebben. Onder de 3 zul je niet gemakkelijk eindigen, sterker nog, als òf Noord òf Zuid iets agressiever biedt, zit je zo in 4. Nou, dat is mooi, die mensen gaan we normaal gesproken verslaan, want dat is een kansloos contract tenzij OW erg onhandig tegenspelen. Kortom, als we 3 maken zitten we goed, een overslag hoeft niet, en als het slecht zit mogen we best wel 1 down gaan.

Dus, doen we nu dan eindelijk klaveren Aas? Ho ho, laten we ook eens naar de tegenstanders gaan kijken. Die hebben samen maar liefst 10 schoppen. Maar ze hebben zich na 1 niet meer geroerd. Dat is wel erg passief. Als je de Law of total tricks (zie vijf taktische tips geleden) toepast, dan kunnen ze 4 maken als wij 3 maken. Het is bepaald niet uitgesloten dat andere OW-paren 3 of zelfs 4 hebben geboden. Maar dat is mooi, dat is heel mooi, dat betekent dat we eigenlijk gerust 1 down mogen gaan, want dan doen we het nog altijd beter dan de schoppen-tegenspelers.

Goed, je tegenstanders worden ongeduldig, zitten naar het plafond te staren, kijken verlangend naar de bar of naar buiten, of zuchten eens opzichtig. Jij hebt echter je tijd nuttig besteed en weet wat je te doen staat. Als de bliksem klaveren Aas slaan en het introefgevaar zo snel mogelijk elimineren, dus wat mij betreft harten Aas slaan en een klein hartentje door.

Dus taktische tip 16: Denk verder dan je neus lang is; bekijk bij het afspelen na de uitkomst jouw contract en probeer in te schatten hoeveel slagen je moet halen. Pas daarop je speelwijze aan.

Moest je daar nou zo lang voor denken? Ja dus! Het hele spel:

VB
B943
H86
A842
A6432 HT975
H75 6
AT94 B53
7 HT96
8
AVT82
V72
VB53

OW hebben potdicht 4 in handen, maar hebben om onbegrijpelijke redenen geen schoppen doorgeboden. Als je de eerste klaverenslag laat lopen, dan loop je tegen een klaverenintroever aan en haal je uiteindelijk 3 –2. Daarmee verlies je het vooral van de mensen die 3 moesten tegenspelen. Als je direct klaveren Aas legt en harten Aas slaat, dan haal je meestal 3 –1, en daarmee win je het van de 4 bieders en de 3 tegenspelers. Het gaat alleen mis als West aan slag met harten Heer een schoppen onder zijn Aas uitspeelt voor de Heer van Oost. Dan krijg je alsnog een klaverenintroever aan je broek. Maar ja, als je tegenstanders zo briljant spelen, dan gun je ze dat ook wel. Uiteindelijk is ook iedereen heel blij dat Lance Armstrong weer de Tour gewonnen heeft. Toch?