Hoe word ik koningin?

Taktische tips 3: Hoe word ik koningin?

Niet zo gek lang geleden werd ik door mijn dochter verrast met de vraag: “Hoe word ik prinses?” Na van de verbazing hersteld te zijn, vond ik gelukkig het enige goede antwoord: Je moet trouwen met een prins. Nou, dat leek haar wel wat en ze liet zich niet uit het veld slaan door de toevoeging dat er niet zo gek veel prinsen op de wereld zijn. En toegegeven, ene Maxima uit Argentinië is het toch maar gelukt om een prins aan de haak te slaan. Maar voor de meeste van ons is dat helaas (?) niet weggelegd. Gelukkig spelen we allemaal bridge en daar zijn nog voldoende mogelijkheden om een koning te vangen. Maar daar moet je soms wel je best voor doen!

Laten we maar eens met een standaardsituatie beginnen. Stel je hebt in een bepaalde kleur:

AV32

tegenover

654

Dit moet toch bekend zijn, niet waar? Je speelt een kleintje naar de V, het klassieke snit. Vreemde naam overigens, snijden. Zal Willem Alexander niet prettig vinden dat er in hem gesneden wordt, maar goed, hij kan wel wat missen… Hoe liggen je kansen bij een snit? Als je verder geen informatie hebt dan maak je de helft van de tijd de Vrouw. Niet echt vaak dus, maar ja, je moet maar bedenken dat Emily ook achter het net gevist heeft.

Soms heb je meer informatie. Als een van je tegenstanders duidelijk heeft gemaakt dat hij punten heeft, bijvoorbeeld door te bieden, dan is er natuurlijk een verhoogde kans dat de gezochte Heer bij hem zit. Zit hij links van je dan ben je vrolijk en blij, maar stel nou dat die grapjas rechts van je zit, dus achter je Vrouw. Wat doe je dan? Een klavertje vier plukken en duimen dat de Heer toch links van je zit? Kan altijd natuurlijk, je hebt van die dagen dat alles mee zit, en het Nederlands elftal schiet ook wel eens een strafschop raak.

Het kan echter ook anders en er zijn eigenlijk twee manieren. Ten eerste kan je lomp het Aas slaan. Zit de Koning bloot dan tuimelt die er onder en dat geeft altijd een lekker gevoel, terwijl je tegenstander over het algemeen baalt. Dat werkt uiteraard het beste als je samen veel kaarten in die kleur hebt, maar het werkt grappig genoeg ook als je het vermoeden hebt dat je linker tegenstander lengte in de betreffende kleur heeft (bijvoorbeeld als hij een volgbod heeft gedaan). Kijk maar:

AV32
BT987 H
654


Staat de koning toch maar even mooi in zijn blote kont! Ja, zul je nou zeggen, maar die H zit dan toch heel vaak links? Klopt, zeker bij een volgbod, maar er lopen ook bij onze club kamikaze-piloten rond. Bovendien als de H links zit:

AV32
HBT98 7
654


en je slaat het Aas eerst, dan maak je later altijd je Vrouw nog als je maar een kleintje uit je hand blijft spelen. Het is overigens in een troefcontract dan wel handig om eerst de troef even af te halen…

Dus taktische tip 7: Als je het donkerbruine vermoeden hebt dat de Heer fout zit, sla dan de Aas als je samen veel kaarten in die kleur hebt of als je denkt dat je linker tegenstander lang in die kleur is.

Alleen, stel dat dat allemaal niet het geval is. Toch maar Seedorf die penalty laten nemen? Nee, dat nooit! Een andere aanpak is om je rechter tegenstander op het juiste moment aan slag te brengen. En wat is dan het juiste moment? Nou, dat hij per se de betreffende kleur zelf moet aanspelen. Bijvoorbeeld als hij geen andere kleur meer heeft of als hij anders op een andere manier een slag weggeeft. Dus:

AV32
BT9 H87
654


Stel dat rechts aan slag is en verplicht deze kleur moet spelen. Dan maak je hoe dan ook je Vrouw. Klopt toch? Ja! Simpel? Eh, nou nee! De moeilijkheid zit hem voornamelijk in het onderkennen en creëren van zo’n situatie. Deze is waarschijnlijk het simpelst:

HB763
AV
963
HB7
T2 84
T62 HB973
T852 AHV
8642 T53
AV95
854
B74
AV9


Na een 1 Harten opening van rechts kom je via gewiekst bieden in 4 Schoppen. Oost komt uit met een kleine klaveren. Nu kun je er donder op zeggen dat alle punten rechts zitten. Dat betekent ook dat Ha Heer fout zit, en niet bloot. Lieve Mona wat nu? Eenvoudig: je trekt de troeven, haalt drie klaverenslagen op en speelt een ruiten. Oost komt aan slag, kan nog twee andere ruiten maken, maar zal daarna verplicht harten moeten spelen. Dit heet je tegenstander ‘ingooien’.. Merk op dat deze speelwijze ook werkt als West onverhoopt Harten Heer heeft. Komt onverhoopt West aan slag met een hoge ruiten, dan kun je alsnog het snit nemen als hij Harten naspeelt, in dit geval overigens vergeefs.

Dus taktische tip 8: Als je het idee hebt dat de Heer fout zit, breng dan de vermoedelijke eigenaar aan slag op een moment dat hij de betreffende kleur moet inspelen (of op een andere manier een slag moet weggeven).

Een andere standaardsituatie dan:

V654

tegenover

A32

Die is toch ook simpel, hoop ik? Je slaat eerst de Aas en speelt dan een kleintje naar de Vrouw. Zit de Heer links van je dan gaat het goed en anders, tja, dan bestel je maar een borreltje extra.

Maar wat moet je doen als je vermoedt dat de Heer rechts zit? Als je denkt dat de tegenstander de Heer kort heeft, valt die met deze speelwijze misschien wel. Ook kun je hem net als in het vorige geval op het juiste moment aan slag brengen, zij het dat dat niet werkt als hij de Heer niet heeft. Als hij echter de Heer vermoedelijk lang heeft, dan kun je ook een verrassende speelwijze uitproberen: speel de Vrouw voor als je die zelf kort hebt zitten!

V2
??? H543
A???


Ja, ho effe, dat is toch een Chinees snit (nog zo’n gekke naam overigens, ze zijn in China toch echt niet dommer) en dat is toch fout? Jawel, behalve soms in deze situatie. Meestal moet rechts de Heer doorleggen om de eventuele Boer van partner te beschermen. Maar hij moet dat niet doen als jij BT9 naast je Aas hebt. Zolang hij niet weet wat jij hebt kan hij het altijd fout doen.

Dus taktische tip 9: Probeer een Chinees snit als je vermoedt dat de Heer rechts en lang zit, de Vrouw kort zit en je eigen kaart verborgen is.

Tenslotte een situatie die ik vaak fout zie gaan:

VB54

tegenover

A32

Ik zie heel veel mensen in dit geval de Vrouw voorspelen. Zit de Heer links dan maak je twee slagen en zit die rechts, dan maak je ook twee slagen (de Heer wordt doorgelegd). Dat schiet niet op natuurlijk. Beter is om eerst de Aas te slaan en daarna een kleintje naar de Vrouw. Zit de Heer rechts, dan maak je nog steeds twee slagen, maar zit de Heer links dan maak je er drie!

Overigens, zit je in een troefkontrakt en ben je ergens kort in de kleur, dan wordt het anders:

VB3

tegenover

A2

Nu speel je uiteraard wel de Vrouw voor. Zit de Heer rechts dan heb je geen verliezer, zit die links dan heb je één verliezer.

Dus taktische tip 10: Bij VB tegenover het Aas moet je goed kijken wat je doel is. Wil je zo min mogelijk slagen verliezen dan moet je snijden, wil je zoveel mogelijk slagen maken dan moet je niet snijden.

Ach, in de jacht op de koning ben je in je prinsessendromen altijd de winnaar en in de harde realiteit vaak de verliezer. Dan is bridge toch kansrijker en veel leuker, niet waar?